Wat betekent duurzaamheid voor U?
Duurzaamheid betekent voor ons zelf verantwoordelijkheid nemen voor een beter milieu, niet anderen verantwoordelijk maken. Dat betekent niet dat je meteen in een hutje op de hei moet gaan zitten om op een houtvuurtje je eigen wortels te koken. Alle kleine beetjes helpen. Bij aanschaf van nieuwe dingen kun je jezelf afvragen: ‘Heb ik dat echt nodig?’ en ‘Is hier misschien een milieuvriendelijk alternatief voor?’ Door verder te kijken dan je misschien gewend bent, kom je erachter dat er veel nieuwe, interessante wegen te bewandelen zijn.
Energiebesparende maatregelen
Aangezien we bij de aankoop van ons huis (bouwjaar 1900) geen werkende meterkast hadden, en alle aansluitingen opnieuw gerealiseerd moesten worden hebben we besloten om geen gasaansluiting te nemen. Voor verwarming (en passieve koeling in de zomer) en warm water, hebben we een warmtepomp op aardwarmte laten installeren en zonnepanelen op het dak om het verbruik van de warmtepomp op te vangen. Er staan nog wat meer besparende ingrepen op het lijstje, zoals gevelisolatie en de paar ramen die nog enkel glas hebben voorzien van dubbelglas. Daarnaast hebben we in sommige gevallen ‘groene verf’ gebruikt en voor de isolatie van een binnenwand, isolatiemateriaal van recycled textiel.
Maar onze overtuiging is dat je om je leven duurzamer te maken ook kleine stappen kan zetten, want er zijn veel meer manieren om je impact op de wereld minder groot te maken. We eten veganistisch en met ons groentekrat-abonnement bij Tuinderij Klein Broekhuizen kopen we de biogroenten lokaal en seizoensgebonden. We nemen zelf katoenen zakjes mee naar de bakker voor brood en dat heeft alleen nog maar leuke, positieve reacties opgeleverd! Het bankieren bij de Triodos of ASN is ook een makkelijke manier om te investeren in duurzaamheid.
Daarnaast heeft het zelf doen, maken en vermaken ons voldoening en lol opgeleverd.
Heeft u nog tips?
Niet bang zijn en duurzaamheid zien als een uitdaging, alle kleine beetjes helpen. Er zijn veel mensen geweest die ons adviseerden vooral de gebaande paden te nemen en een gasaansluiting te nemen. Maar het helpt om je goed in te lezen en informatie in te winnen bij verschillende bedrijven, en voet bij stuk te houden. Ons huis is nu misschien nog niet perfect (de koude winterdagen vragen om meer isolatie), maar stap voor stap gaat het ons lukken om ons huisje van rond 1900 tot een duurzaam ‘stulpje’ te maken.
En bij onze verbouwing, waar we veel zelf hebben gedaan en uitgezocht is echt niet alles (meteen) goed gegaan. Maar alles is op te lossen.
Resultaten op een rijtje
- Geen aardgasaansluiting
- Warmtepomp met een gesloten bodembron
- Isolatiemateriaal van recycled textiel
- HR++ glas
- 12 zonnepanelen
Ook aan de slag?
De Energiecoach van Energieloket VerduurSaam helpt u verder. Voor eenmalig 50 euro stelt de Energiecoach samen met u een op-maat-woningverbeterplan samen. Klik HIER voor vragen of meer informatie.